Från och med torsdag den 31 december 2020 kommer alla (inte enbart Tiptapps) mobil- och onlinebetalningar kräva något som kallas “stark kundautentisering”. Detta är ett obligatoriskt krav, som införs på grund av den EU-lagstiftning som träder i kraft i Sverige.

För betalningar på Tiptapp innebär det:

1. Att när du lägger en order på Tiptapp kan du behöva verifiera din identitet med fler steg än du är van vid.

2. Att stegen ser olika ut beroende på din bank eller kortutfärdare. Du kan bl.a. behöva växla till bankens/kortutfärdarens app, få en verifieringskod via SMS, verifiera med Bank-ID eller en annan liknande lösning.

3. I praktiken innebär detta att alla köp över 300 kr och var femte köp under 300 kr kommer att kräva stark autentisering.

4. Att dina onlinebetalningar kan ta längre tid och bli mer invecklade. Även om vi inte kan påverka EUs regelverk är vi ledsna för ev. Problem dessa förändringar kan medföra.

Vad vi rekommenderar att du gör:

1. Kolla upp hur din bank implementerar det nya direktivet (till exempel genom att googla PSD2 + namnet på din bank).

2. Installera eventuella appar eller andra säkerhetsåtgärder som din bank kräver.

3. Överväg att sätta upp ett konto för Apple Pay, eftersom de redan funkar smidigt och i linje med de nya regelverken.

4. Säkerställ att din Tiptapp-app är uppdaterad då äldre versioner kan orsaka problem i den nya betalningsprocessen. Du kan ladda ned den nyaste versionen av appen i App Store.

5. Efter att du gjort ett köp, se till att alltid återvända till Tiptapp-appen för att kontrollera att köpet gått igenom (i vissa fall behöver du gå från app till app för att slutföra köpet).

6. Om ditt köp hos Tiptapp (eller hos en annan app) inte går igenom, testa med ett annat kort eller betalmetod från en annan bank eller kortutfärdare. Nordea verkar t.ex ha fler problem än andra kortutgivare.